ZMA är ett kosttillskott som kombinerar zink, magnesium och vitamin B6 (pyridoxin). Detta tillskott är väldigt populärt bland atleter, kroppsbyggare och elitidrottare med målet att öka sin muskeltillväxt och uthållighet. Tillskottet är lämpligt för dig som vill optimera dina förutsättningar för muskeluppbyggnad och ökad uthållighet. Denna kombination bidrar till ökad muskeltillväxt, normala muskelfunktioner och normala nivåer av muskelbyggande hormoner.

Magnesium 800
  • ZMA innehåller ämnen som påverkar hormonbalansen och proteinsyntesen
  • Zink medverkar i produktionen av muskelbyggande hormoner
  • Zink bidrar till normal fettförbränning
  • Magnesium ingår i över 300 enzymer och bidrar till normal nervsignalering
  • Magnesium bidrar till musklernas förmåga till avslappning
  • Magnesium bidrar till bättre och djupare sömn
  • Magnesium förebygger och lindrar kramp vid träning
  • Vitamin B6 bidrar till normal nervsignalering, proteinomsättning och hormonreglering
Studier visar ett tydligt samband mellan magnesiumbrist och personer som tränar hårt eller utsätter sin kropp för stress. Därför är det extra viktigt att som atlet äta en magnesiumrik kost och vid behov även komplettera med ett högdoserat kosttillskott.

man, träning, återhämtning, ZMA, gym

ZMA för bättre sömn och återhämtning

Det rekommenderas att ZMA intas innan sänggående då detta kosttillskott enligt rapporter bidrar till en högre sömnkvalitet hos atleter. En god nattsömn är en avgörande faktor för att du ska få optimal återhämtning mellan träningspassen och kunna nå dina önskade träningsresultat. Det är under sömnen som kroppen fokuserar på återhämtningen, cellreparationen, hormonproduktionen och muskeltillväxten. Kombinationen av zink, magnesium och vitamin B6 stödjer dessa processer. Magnesium har en avslappnande effekt på musklerna och frisätter anti-stress hormoner vilket leder till snabbare insomning och bättre sömn, Vitamin B6 bidrar till ett normalt nervsystem och zink upprätthåller produktionen av muskeluppbyggande hormoner.

Rekommenderat dagligt intag av ZMA

Vuxna män
Zink 9 mg
Magnesium 350 mg
Vitamin B6 1,6 mg
Vuxna kvinnor
Zink 7 mg
Magnesium 280 mg
Vitamin B6 1,3 mg

Optimalt intag

Det finns en rad olika ZMA produkter ute på marknaden och som med alla kosttillskott varierar kvaliteten mellan de olika märkena. För att identifiera vilka kosttillskott som håller hög kvalitet är det smart att titta på innehållsförteckningen om produkten innehåller kelaterat zink och magnesium. En kelaterad mineral är bunden till aminosyror och tas upp väldigt bra av kroppen. Ett kelaterat mineral känns igen på ändelser så som -karbonat, -citrat, -aspartat eller -glukonat. Leta därför efter magnesium och zink med dessa ändelser, t.ex magnesiumcitrat och zinkglukonat. Däremot är det klokt att undvika oxiderade mineraler (-oxid) eftersom kroppen har svårt att ta upp denna form.